a jak by połączyć dosyłacz z rozsyłaczem i wykorzystywać je razem?

Wpadł mi do głowy pomysł, aby dodać do ms'a automatyczny dosyłacz brakujących segów, jesli sprawdzimy up i okaże się że ,np. na mail.ru brakuje [ble ble ileś segów] , na xiute [ble ble inne segi niż na mail.ru] i może jeszcze na suomi pare braków jest.TO jeśli klikamy dosyłacz segów to musimy kolejno wybierać na które hosty ma nam dosyłać segi i tak kolejno z każdym, Można by było to jakoś zautomatyzować ? np. sprawdzamy up ,widzimy braki w sprawdzaczu, klikamy doślij i resztę ms już sam robi , widzimy że w 100% dosłało poprzednie braki, odczekamy chwilkę i ponownie sprawdzamy
Musiało by to jakoś inaczej wyglądać niż teraz jest (ze dodaje do listu upków lub do kolejki), myślałem żeby można było to robić jednocześnie(w tle śle się coś innego z kolejki upków) A my tutaj sobie dosyłamy segi(nie rozwalając kolejki upów). mogło by jakoś przypominać funkcjonalnością commandera. Ms czyta "info ze sprawdzacza" + wszystkie segi ma do dyspozycji , dosyła kolejno segi na hosty ( musiał by rozpoznawać różne hosty, tak aby nie musiał wysyłać 2x tych samych segów na np. mail.ru).
Wypowiedzcie się
a jak by połączyć dosyłacz z rozsyłaczem i wykorzystywać je razem?
chyba wiem o co Ci chodzi, ale było by z tym trochę roboty,
jednak z racji tego, że mamy niewielu programistów, a co za tym idzie w rzadko której skrzynce jest działający forward (rozsyłacz), narazie szkoda nam czasu na to, może jak przyjdą lepsze czasy
ale dzięki za propozycje
co do pomysłu manka będzie on zaimplementowany w wersji 211
dzięki