+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Propozycja przebudowy programu

Member Nerus is an unknown quantity at this point
    Nerus jest offline

Domyślnie Propozycja przebudowy programu

Witam, wasz program najbardziej mi się podoba, jednakże jest dużo wkurzających rzeczy.
    Ja bym zaczął od początku a mianowicie:
    -Program powinien być wieloplatformowy, działać zarówno w jak i windowsie i linuxsie oraz maku (jak w linuxsie to i terminal i przyjazna konsola)
    -Ja najlepiej umiem Jave (bardzo przyjemny język), dla zapewnienia wieloplatformowości najlepszy język a wydajność na takim samym poziomie jeśli chodzi o p2p
    -Poprawione wysyłanie, są problemy kiedy aplikacja nie może się połączyć z serwerami przy metodzie uploadu, masakra 100% procka.
    -Powinna zostać wprowadzona wielozadaniowość (wątki)
    -Łatwiejszy interface, kreator uploadu dla debili
    To są moje początkowe wskazówki, jeśli chcecie być na przodzie musicie walczyć o klienta ale najważniejsze (stabilność, wielozadaniowość, wieloplatformowość, przejrzysty interface).
    Jeśli chodzi o kodowanie, bardzo chętnie jednak mam coraz mniej czasu.

Pozdrawiam Nerus.

LL
    Admin LL has a reputation beyond repute LL has a reputation beyond repute LL has a reputation beyond repute LL has a reputation beyond repute LL has a reputation beyond repute LL has a reputation beyond repute LL has a reputation beyond repute LL has a reputation beyond repute LL has a reputation beyond repute LL has a reputation beyond repute LL has a reputation beyond repute
    LL jest offline

Domyślnie

Cytat Napisał Nerus Zobacz post
    Witam, wasz program najbardziej mi się podoba, jednakże jest dużo wkurzających rzeczy.
    Ja bym zaczął od początku a mianowicie:
    -Program powinien być wieloplatformowy, działać zarówno w jak i windowsie i linuxsie oraz maku (jak w linuxsie to i terminal i przyjazna konsola)
    program jest stworzony w 100% w technologi Microsoftu i ciężko zapewnić taką samą jakość działania na innych systemach.
    Oczywiście są programy typu wime, jednak nikt z ekipy nie testował działania pod Linuxem, jednak mamy sygnały od userów, że niektóre moduły działają.
    Przystosowanie programu pod inne plafwormy wymusza pewne ograniczenia narazie staramy się stworzyć super stabilną i rozwiniętą wersje pod Windowsa, a potem myśleć o Linuxie czy Maku.
    A zważywszy na to, że brakuje nam w ekipie ludzi głównie programistów jak również testerów, prace idą tempem takim jakim idą, jeżeli nie będzie ludzi to po prostu Mailshare będzie działać tylko pod Windowsem.
    -Ja najlepiej umiem Jave (bardzo przyjemny język), dla zapewnienia wieloplatformowości najlepszy język a wydajność na takim samym poziomie jeśli chodzi o p2p
    No na pewno java jest najbardziej wieloplatformowa, jednak co do jej wydajności osobiście nie jestem przekonany.
    Jak wspomniałem program powstał w C#, składnie taka sama jak w javie więc zapraszam do współpracy, programiści mają dokładną instrukcje jak zacząć potrzeba tylko chęci i zaangażowania.
    A o przepisaniu programu na jave, czy QT w C++ raczej nie ma mowy po prostu brak ludzi.
    -Poprawione wysyłanie, są problemy kiedy aplikacja nie może się połączyć z serwerami przy metodzie uploadu, masakra 100% procka.
    Cały czas pracujemy nad optymalizacją i niezawodnością.
    -Powinna zostać wprowadzona wielozadaniowość (wątki)
    W programie jest zaimplementowana pełna wielowątkowość, dzięki temu można w tym samym czasie pobierać ,wysyłać i to wszystko z kilku mirrorów naraz.
    -Łatwiejszy interface, kreator uploadu dla debili
    Jeżeli chodzi o interfejs podjęliśmy decyzje że nie ma sensu wprowadzać jakichś małych zmian, jeżeli już to coś konkretnego, jednak tutaj znowu wracamy do punktu "braku ludzi".
    A co do "kreator uploadu dla debili" już od dawna coś takiego istnieje pod intuicyjną nazwą "Kreator uploadu dla początkujących"
    To są moje początkowe wskazówki, jeśli chcecie być na przodzie musicie walczyć o klienta ale najważniejsze (stabilność, wielozadaniowość, wieloplatformowość, przejrzysty interface).
    No my doskonale o tym wiemy jednak większość osób które tworzyły ten program od podstaw już po prostu nie ma czasu, a świeżej krwi brak.
    Jeśli chodzi o kodowanie, bardzo chętnie jednak mam coraz mniej czasu.
    Sam widzisz
    Ale zapraszam do tematu Zgłoszenia na Programista, nie robi się tam na akord, a choćbyś zrobił troszkę to cały projekt będzie troszkę do przodu.

dziękuje za spostrzeżenia
    pozdrawiam

Captain America jest offline

Domyślnie

Przede wszystkim, to o czym LL już wspomniał dzięki za spostrzeżenia są one dla nas bardzo ważne (szczególnie jak już znowu LL wspomniał, brak nam ludzi, a Ci co są regularnie aktywni (jest to z 5-6 osób bodajże - i to też jest chyba cała Ekipa, chyba że ktoś się mocno ukrywa ), też starają się jak najwięcej wyłapać wszelkich błędów, ale praca tu też ma swoje ograniczenia, dlatego nie jesteśmy w stanie zauważyć wszystkiego.

Problemem w rozwijaniu tego programu jest przede wszystkim brak programistów jak i testerów oraz także brak czasu tej jakże małej grupki osób. Sam przyznam, że zalegam z 3-4 skrzynkami do sprawdzenia, ale staram się na bieżąco wszystko wrzucać. Aby chociaż troszkę program poszedł do przodu.

Z tych wszystkich punktów, dla mnie osobiście najważniejszy jest właśnie ten o optymalizacji. Ponieważ MS przy moim kompie zżera ogromne ilości kompa i procka.

Jednakże, ja ze swojej strony też chciałbym Ciebie zaprosić do działu programista Ta chwila, nawet jeśli będzie to raz na tydzień czy dwa, da nam możliwość rozwoju programu

+ Odpowiedz na ten temat